Barok ve Rönesans Mimarisi Karşılaştırması
Barok Mimarisi, Rönesans Mimarisi‘ nin birçok öğesinin evrimi olarak kabul edilebilir. Ritim, Simetri ve Oran gibi unsurlar, Barok ve Rönesans Mimarisi için önemliydi; her iki tarz da Klasik Mimariden, mermer heykeller, çatılar, parmaklıklar ve Yunan Klasik Düzeni’ne ait sütun başlıkları gibi öğeler almıştır. Barok Mimarisi’ ni farklı kılan ise son derece karmaşık geometriler, gösterişli malzemeler, parlak renkler ve özenle tasarlanmış birçok detay gibi yeni öğelerin eklenmiş olmasıdır. Barok Mimarisi genel olarak daha yoğun ve karmaşıktır ve yerel halkı etkilemek ve hayrete düşürmek amacıyla tasarlanmıştır. Oysa Rönesans Mimarisi, daha rezervli ve sade olup, uyum ve tutarlılığa daha fazla vurgu yapmaktadır.
Aşağıdaki görsellerde, Barok ve Rönesans Mimarisi‘ nin yan yana karşılaştırmaları yer almakta olup, aralarındaki farklar ve benzerlikler vurgulanmaktadır.
Barok ve Rönesans Mimarisi’ nde Heykel Karşılaştırması
Bu iki heykel de İncil’in Eski Ahit’inde dev Goliath’ı öldüren Davut’u tasvir etmektedir. Solda Michelangelo’nun David heykelini görüyoruz. Michelangelo’nun heykeli dengeli, duru ve zarif bir şekilde yapılmış. Bu heykelde, Davut derin düşünceler içinde, hareketsiz durarak uzaklara bakmaktadır. Gian Lorenzo Bernini’nin bu aynı konudaki versiyonunda ise Davut hareket halindedir, elinde sapanı ile nişan alırken görülür. Bernini’nin heykelinde daha fazla duygu, yaşam ve hareket vardır ve bu, Barok Heykel, resim ve mimarisinde kendini tekrar eden bir fikir olarak karşımıza çıkar.
Barok ve Rönesans Mimarisi’ nde Dış Mimari Karşılaştırması
Yukarıdaki ilk görselde, İtalya’nın Venedik şehrinde yer alan San Giorgio Manastırı’nın cephesi görülmektedir. Bu cephe, Andrea Palladio tarafından tasarlanmış olup, Venedik Rönesans Mimarisi’ nin güzel bir örneğidir. Cephe, katı bir oran sistemini takip eder ve üçgenler ile dikdörtgenlerden oluşan basit geometrilere sahiptir. İkinci görselde ise, Prag’daki Mala Stana Mahallesi’nde bulunan Aziz Nicholas Kilisesi’nin cephesini görebilirsiniz. Bu cephe, Rönesans’tan öğeler almış olsa da, çok daha karmaşık ve dinamik bir tasarımdır. Planda, cephe birçok farklı kavisle dalgalanırken, yükseklikte onlarca farklı elips şeklinde kemer yer almaktadır. Birçok karmaşık eğrinin kullanımı, Barok Tasarımı‘ndaki önemli bir evrimi simgeler; çünkü bu tasarım, Rönesans binaların daha sert ve tek boyutlu cephelerine kıyasla çok daha akışkan ve dinamik bir yapıya sahiptir.
Barok ve Rönesans Mimarisi’ nde İç Mimari Karşılaştırması
Yukarıda, aynı iki kilisenin iç mekanlarına ait görselleri görmektesiniz. Yukarıdaki ilk görselde Palladio tarafından tasarlanan kilisede, nave (orta nefs) çoğunlukla gri ve beyaz tonlarda olup, tasarımın sade şekillerine ve genel uyumuna büyük bir vurgu yapılmıştır. Bu, ikinci görselde Aziz Nicholas Kilisesi’nin Barok iç mekanıyla büyük bir zıtlık oluşturur. Burada her yüzey, ayrıntılı tasarımlar ve parlak renkli malzemelerle kaplanmıştır. Barok kilisesi, uyum ve oranlardan ziyade, göz kamaştırıcı bir parlaklık ve hayranlık uyandırma amacı taşır. Bu farklar, Rönesans ve Barok Mimarileri arasındaki temel farklılıkları anlamamıza yardımcı olur.
Barok ve Rönesans Mimarisi’ nde Dış Tasarım Karşılaştırması
Rönesans ve Barok Mimarileri arasındaki farklar, dini olmayan binalara bakıldığında da oldukça belirgindir. Yukarıdaki ilk görselde, Venedik’teki Biblioteca Marciana’ya aittir. Binanın cephesi tamamen beyazdır ve tasarımda ritim ve simetriyi görebilirsiniz. İkinci görselde ise Rusya’nın St. Petersburg şehrindeki Kış Sarayı’na aittir. Benzer şekilde, büyük cephe simetriktir, ancak daha fazla derinlik, detay ve karmaşıklıkla tasarlanmıştır. Parlak mavi renk ve altın süslemeler de birçok Barok Sarayı‘ nda bulunan büyük farklardandır.
Barok ve Rokoko Mimarisi incelemek için TIKLAYINIZ