Neoklasik Mimarisi’ nin Belirgin Özellikleri
Neoklasik Mimarisi, 18. yüzyılda Antik Yunan ve Roma’nın estetik anlayışını modern dünyaya taşımayı amaçlayan bir akımdır. Bu dönemde, kubbeler, alınlıklar ve Dor, İyon, Korint sütunları gibi klasik öğeler yeniden hayat bulmuş, yapılarındaki simetri ve orantı, tasarımların zarafetini ve dengeyi vurgulamıştır. Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri, mermer ve bronz heykeller ile zenginleştirilmiş, küplü tavanlar ve frizlerle yapıların görsel uyumunu arttırmıştır. Bu sayfada, Neoklasik Mimarisi’ nin en dikkat çekici Özellikleri’ ni detaylı bir şekilde inceleyecek ve bu akımın mimari dünyasına nasıl şekil verdiğini keşfedeceksiniz.
Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri 1: Kubbeler
Kubbeler, Neoklasik Mimarisi’ nin en ikonik Özellikleri’ nden biridir. Neoklasik Çağ‘ da kubbelerin kullanımı yeni bir şey değildi ve sayısız Rönesans ve Barok binası da aynı özellikte inşa edildi. Çoğu Neoklasik Kubbe dairesel planlıdır ve genellikle yükseklik ve vurgu katan büyük bir silindirik tamburun üzerine otururlar. Yukarıdaki görüntü, Washington DC’de bulunan ABD Kongre Binası’nın merkezi kubbesini göstermektedir. 1866’da tamamlanmıştır . Kubbe, binanın en dikkat çekici özelliğidir ve ” Özgürlük Heykeli ” olarak bilinen büyük bir Bronz heykel ile taçlandırılmıştır .
Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri 2: Alınlıklar
Alınlıklar, Klasik Mimaride yaygın olarak kullanılan unsurlardır ve çoğu zaman bir binanın ana girişini belirtirler. Neredeyse tüm Yunan ve Roma tapınaklarında, genellikle düzgün bir şekilde sıralanmış sütunlar tarafından desteklenen büyük bir merkezi pediment bulunur. Bir pedimentin, sütunlardan oluşan bir dizi ile desteklenmesi, genellikle “tapınak cephesi” olarak adlandırılır. Washington D.C.’deki Jefferson Anıtı’nda, sekiz Ionic Sütun üzerinde yer alan bir pediment ile tipik bir tapınak cephesi örneğini görebilirsiniz. Jefferson Anıtı’nın genel tasarımı, Roma’daki Pantheon’a büyük ölçüde benzer. Antik binaları yeniden yaratma fikri, Neoklasik Dönem‘in ana temalarından biridir ve bu kavramı, aşağıda listelenen birçok binada görebilirsiniz.
Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri 3: Dor, İyon ve Korint Sütunları
Neoklasik Mimarisi’ nin dikkat çekici Özellikleri’ nden bir diğeri de, Klasik Düzenlerden alınan sütun başlıklarıdır. Ana formlarında bu başlıklar Dor, İyon ve Korint şeklinde karşımıza çıkar. İlk olarak Antik Yunan Mimarisi’nde kullanılan bu başlıklar, zamanla Romalılar tarafından da benimsenmiştir. Rönesans ve Barok Mimarisi gibi diğer stiller de bu başlıkları kullanmış olsalar da, Neoklasik Stil antik Yunanlılar ve Romalılar gibi bu başlıkları tam olarak o dönemin özüne sadık kalarak kullanmayı hedeflemiştir. Yukarıdaki görselde, Fransa Paris’teki Panthéon’un dışında bulunan üç Korint sütun başlığı örneğini görebilirsiniz. Korint başlıkları, bu üç başlık türü arasında en ayrıntılı olanıdır ve her zaman karmaşık şekilde oyulmuş, yaprak benzeri çıkıntılarla süslenir, tıpkı burada görüldüğü gibi.
Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri 4: Mermer ve Bronz Heykeller
Antik Yunan ve Roma binalarında heykeller sıklıkla karşımıza çıkar. Heykeller, cephesi ve iç mekanları süslemek amacıyla kullanılmıştır ve genellikle katı mermerden oyulmuş ya da bronz gibi metallerden dökülmüşlerdir. Neoklasik Mimarisi de, binalara detay ve süslemeler eklemek için heykelleri kullanmıştır. Yukarıdaki görselde, Berlin’deki Brandenburg Kapısı üzerinde yer alan büyük bir bronz heykel görülmektedir. Bu heykel, dört atlı bir Roma zafer arabasını temsil eder ve kanatlı bir figür olan Victoria’yı (zafer tanrıçası) simgeler.
Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri 5: Küplü Tavanlar
Küplü tavanlar, birçok Neoklasik binada bulunan tipik bir diğer unsurdur. Birçok antik yapıda, Pantheon da dahil olmak üzere, küplü tavanlar bulunmaktadır. Pantheon’da küplü tavanlar, hem dekoratif bir özellik hem de beton kubbenin ağırlığını azaltma amacıyla kullanılmıştır. Neoklasik Mimarisi‘ nde ise küplü tavanlar, genellikle ahşap malzemeden yapılmış dekoratif unsurlar olarak kullanılmıştır. Yukarıdaki görselde, Danimarka’nın Kopenhag şehrindeki Meryem Ana Kilisesi’nin iç mekanını görebilirsiniz. Kilisenin nef kısmı uzun bir varil tonozuna sahip olup, yüzlerce küçük dikdörtgen şekilden oluşan bir küplü tavana sahiptir.
Neoklasik Mimarisi’ nin Özellikleri 1: Frizler
Frizler, sığ heykel kabartmalarıyla oyulmuş taş levhalardır ve Neoklasik Mimarisi‘ nin birçok farklı eserinde bulunabilirler. Frizler, Antik Yunanlılar ve Romalılar tarafından yaygın olarak kullanılmış olup önemli kişileri ve tarihi olayları tasvir ederler. Burada, Paris’teki Arc de Triumph’un dış tarafında, ayrıntılı bir şekilde oyulmuş bir Friz görebilirsiniz. Ancak, 19. yüzyıldan kalma olduğu için , çoğu antik frizde görülen tunik ve toga yerine tüm figürler takım elbise ve pantolon giymektedir.
1- Neoklasik Mimarisi Tarihi incelemek için TIKLAYINIZ
2- Neoklasik Mimarisi Örnekleri incelemek için TIKLAYINIZ